Lille RosvinOm GPS på kajakken

Det er et voksende fænomen at kajakroere er begyndt at benytte små håndholdte GPS'er som tripcomputere.
Jeg har meget erfaring og bliver meget ofte spurgt til råds, og svarer gerne.
Her følger lidt råd og vejledning i køb af GPS.

Hvor?

Hos gpsbutik, hos HH-tele eller hos Lookout kan man som regel få billige GPS'er.
HUSK dog altid lige at tjekke edb-priser.dk

Model?

Det er en behovsspørgsmål hvilken model man vælger. Jeg har nu erfaring med 3 modeller, hvorfor jeg her vil "anmelde" Venture og Forerunner201 og den seneste Edge 205.
Alle modeller har dansk sprog, og kan opdateres med seneste software fra nettet.
Fælles for dem er ligeledes at brugeren kan opsætte skærmbilledet efter behov. Hvert datafelt kan indeholde op til 25 forskellige data. Fx fart, distance, roet tid, gennemsnitsfart, max-fart, retning, klokken.

Venture

Jeg har roet med en Etrex Venture i 3 år. Venture har en udmærket tripcomputer, hvor man konstant kan have 8 datafelter fremme på samme tid. Venture er klodset i forhold til Forerunner og Edge, og dens stopursfunktion er åndsvag. Efter 1 time forsvinder sekunderne, og der vises kun timer og minutter. Jeg har haft lange brevvekslinger med Garmins ingenører om problemet, men de vil ikke lave det om.

Forerunner 201

Forerunner201. er simpelthen elegant til vores brug. Den er lille, og har en meget meget bedre stopursfunktion end Venture. Dog kan man kun have 3 datafelter fremme på samme tid, mod Ventures og Edges 8. Thor Nielsen har efter sigende blandet sig i udviklingen, og modellen indeholder tonsvis af muligheder for mellemtider og omgangstider. Desuden har den logbog til PC'en.

Inden jeg fik kendskab til problemet med vandtætheden (se nedenfor), lavede denne fikse lille sugekopløsning:

Se også Forerunner 101

Edge 205

I januar 2006 kom så Edge 205, der i størrelse minder om Forerunneren, men vender på den anden led. Edge er lavet til cykkelryttere, og er derfor en gennemført sportsmodel. Den samler alt det fede i Venture og Forerunner i en model. De 4 mest markante fordele er:
1. Opsætningen af datafelterne er helt valgfri. Man kan vælge frit mellem 1,2,3,4,5,6,7 eller 8 datafelter i tripcomputeren.
2. GPS-modtageren er forbedret væsentligt, så den faktisk uden problemer fandt satelitter inde i min stue.
3. Edge har arvet Forerunnerens sportsstopur.
4. Edge har ikke Venturen irriterende joy-stick

Med andre ord er det til hver en tid den modet jeg fremover vil anbefale. Den er simplelthen uforbedrerlig. Jeg plejer at skriver ændringsforslag i massevis til Garmin, men her er der ikke noget at komme efter.
Prisen ligger omkring de 2000 kr.
Ønsker man den med pulsmåler, hedder den bare 305 (ca 3000 kr).

Om vandtæthed

Både producenten (Garmin) og de fleste forhandlere hævder hårdnakket at deres produkter er vandtætte. Det er de for så vidt også, men bare ikke til alle kajakroeres brug. Sagen er at Garmins GPS'er er vandtætte, således at de kan ligge 30 minutter på 1 meter vand. Urmagere hævder, at for at et armbåndsur kan klare en kajakroer, skal de være vandtætte til 100 meter. Ellers holder pakninger, krone, og knapper ikke i længden. Ved ure er der ingen tidsfaktor i specifikationen, hvorfor man undres over at der er det ved GPS'erne. Jeg smadrede 6 etrex-Basic (hold dig i øvrigt fra den model til kajak) inden forhandleren erkendte at de ikke kunne tåle mosten på en kajak. Her er der godt nok ikke tale om 1 meter vand, men til gengæld er der tale om mere end 30 minutter. Dette underbygges af at roerne på Kraftcenter Gladsaxe tog livet af 4 stk Forerunner, da de tog på træningslejr. GPS'erne var simpelthen våde for meget på en dag.
Hvis man kun ror en gang eller to om ugen, og tørrer sin GPS godt efter hver gang er det muligvis ikke nødvendigt med vandtætte poser.
Dog: Folk har venligst ladet mig vide, hvis deres Forerunner er døde af vand. Jeg stoppede med at tælle omkring de 35 stk. !!!!

Aquapack

Vandtætte poser fås fx ved Aquapack.
Det fungerer upåklageligt at bestille over nettet

Min vandtætte konsol til min Venture ser således ud:

Nu bruger jeg den samme til min Egde, men det kan laves mindre

Lars Buhl har denne løsning:

Posen er en Aqua Quest fra Spejdersport til 99 kr.
Denne pose udmærker sig ved at Ventures joystick er megen let at betjene

Max fra Max Kayak har udviklet denne her:

til montering på overtræk.
Den er åben i bunden, så den dugger ikke.

En efterfølgende kombination kunne jo være min sugekopløsning ovenfor, kombineret med denne plexikasse

Anders Krintel, jun-04